Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi reprezentanţii Fundaţiei Medical Support in Romania (MSR) din Marea Britanie au marcat, marţi, 22 de ani de colaborare, perioadă în care cea mai mare unitate medicală din Sălaj s-a bucurat de sprijinul partenerilor britanici pentru a se dezvolta şi a crea compartimente/programe unice la nivel naţional.
Directorul MSR, Patrick Calquhoun, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că până acum, de-a lungul acestei colabărări care durează de mai bine de două decenii, 229 de doctori, asistenmte şi tehnicieni din Marea Britanie au făcut 434 de vizite în România, alături de MSR şi aproape toate la Zalău. De asemenea, au fost 28 de vizite făcute de 20 de oameni care au predat engleza personalului spitalului sălăjean. “Oamenii revin din nou şi din nou datorită generoasei ospitalităţi a multor membri din personalul acestui spital, care i-au primit în casele lor. MSR a continuat să vină şi mulţumită celor opt manageri pe care spitalul i-a avut de când am venit aici prima oară şi până acum”, a declarat Patrick Calquhoun.
Acesta a prezentat câteva din reuşitele pe care le-a avut parteneriatul celor doi actori – cel britanic şi cel zălăuan. Astfel, au fost amintite ieri dotarea fostei spălătorii a spitalului cu utilaje second hand, dar şi crearea unor normative noi în România privind spălătoriile unităţilor medicale, normative bazate pe experienţa de la Zalău şi cea existentă în spitalele din Addenbrookes – Marea Britanie. Ulterior, s-a insistat pe amenajarea unei spălătorii noi la Zalău, aspect care s-a concretizat în luna februarie a anului curent.
Un impact major asupra calităţii serviciilor medicale oferite sălăjenilor l-a avut şi noua staţie de sterilizare creată în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, staţie care este unică la nivel naţional, fiind luată ca reper de restul spitalelor din ţară. Această investiţie s-a făcut cu fonduri aduse de MSR, din bugetul spitalului şi de la Ministerul Sănătăţii. În plus, odată ce staţia a fost deschisă la Zalău, Spitalul Judeţean a organizat anual, în ultimii 3 ani, Conferinţe Naţionale de Sterilizare, unitatea medicală sălăjeană fiind o resursă de informaţie în acest domeniu pentru restul spitalelor din ţară.
Un succes a fost şi crearea Serviciului Reprezentantului Pacientului, după model britanic, fiind îmbunătăţită astfel relaţia medic – pacient. “În viitor, văd noi parteneriate dezvoltându-se între alte spitale britanice şi alte spitale din România, prin implicarea şi experienţa spitalului din Zalău”, a declarat directorul MSR.
Prezent la conferinţa de presă respectivă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Laurenţiu Barna, a apreciat colaborarea cu MSR ca fiind deosebit de benefică pentru unitatea medicală pe care o reprezintă. La fel, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că sunt puţine cazuri care au în centru o colaborare atât de lungă şi de fructuoasă cum e cea de la Zalău şi că România mai are de recuperat în ceea ce priveşte parteneriatul public – privat.